Watervlucht

Op zondag 22 maart 2020 organiseert de stichting Licht op Vianen de  openluchtvoorstelling Watervlucht in de oude binnenstad van Vianen en iedereen - uit alle kernen van Vijfheerenlanden - kan meedoen. Dit participatietheater speelt rond 1800, maar is geinspireerd op de vele overstromingen die de Vijfheerenlanden hebben geteisterd. In 1995 nog stond het water in deze regio zo hoog aan de dijk stond dat even de evacuatie van alle inwoners dreigde.


Op de vlucht voor het water trekken bewoners van het buitengebied naar de ommuurde stad en uiteindelijk zoeken zij veiligheid in de Grote Kerk. Mannen, vrouwen en kinderen komen met huisraad en vee van alle kanten het centrum binnen. Daar spelen zich aangrijpende taferelen af. Eenmaal in de kerk kunnen zijn zij veilig. Daar ontwikkelen zich kleine scènes en hier en daar klinkt stemmige muziek.

Mensen die willen meedoen bepalen zelf hoe. We zoeken acteurs, figuranten, musici, zangers, organisatietalenten, bouwers, dansers, kunstenaars, stewards, gastvrouwen en meer.

WEBSITE WATERVLUCHT

flyerontwerp @Studio Jan de Boer 

Team Watervlucht 2020

Carolien Arnold

Artistieke leiding, Regie

Carolien Arnold is onafhankelijk locatietheatermaker met een voorliefde voor erfgoedlocaties. "Met theater leg ik verbanden; tussen een plek en een verhaal, tussen vroeger en nu, tussen betekenis en publiek. Locatietheater geeft je de mogelijkheid om met nieuwe ogen te kijken naar een plek die je misschien al jaren kent."

Sjoukje Boïng

Regie

Sjoukje Böing is theatermaker en actrice. Met haar eigen theatergroep de Koppoters maakt ze theater van tekeningen en reisde ze o.a. naar Japan. "Vianen ken ik goed, want het is de thuishaven van mijn familie. Dat de scènes die we creëren straks in de Buitenstad en op de Voorstraat te zien zullen zijn, maakt dit project voor mij extra bijzonder."

Paul Meerwijk

Muzikale leiding 

Paul Meerwijk uit Vianen heeft naast zijn huidige werk in de IT-sector jaren gewerkt in de culturele sector. Met een achtergrond als professioneel musicus en cultureel ondernemer draagt hij graag bij aan Watervlucht.

Mariette Huls

Productieleider

Mariette Huls is betrokken bij Watervlucht als productieleider. Met een achtergrond als cultureel maatschappelijk ondernemer, een liefde voor locatietheater en historie, draagt ze graag bij aan Watervlucht. 

Rob Zijlstra

Secretaris Stichting Licht op Vianen

Rob Zijlstra is een trotse bewoner van de binnenstad van Vianen. "Evenementen als dit geven de mensen die meedoen een gevoel van saamhorigheid en brengen behalve vertier op zondag ook historisch besef. Daarnaast leer je iets van de professionele begeleiding en zo zet je samen een mooi evenement neer."

Stichting Licht op Vianen bedenkt en organiseert projecten die altijd tot doel hebben zoveel mogelijk inwoners actief te betrekken bij de cultuur, de geschiedenis en de toekomst van Vianen en Vijfheerenlanden. Het gaat om activiteiten als theaterproducties, muziekvoorstellingen, mediaprojecten en politieke debatten. We stimuleren co-creatie tussen diverse partijen in de hele gemeente Vijfheerenlanden. 

Het gaat om wat Vianen en Vijfheerenlanden verbindt.